Teknikföretagen och den svenska modellen
Den svenska modellen är en samarbetsmodell mellan arbetsgivare, fackföreningar och staten som innebär att arbetsmarknadens parter förhandlar om löner och arbetsvillkor, utan statlig inblandning. Detta system har varit centralt för att skapa en stabil och flexibel arbetsmarknad med hög sysselsättning och goda villkor för både arbetsgivare och anställda.
Som medskapare av Industriavtalet och tecknare av konkurrenskraftiga kollektivavtal för 4 500 medlemsföretag är Teknikföretagen en grundbult i den svenska modellen. Långsiktiga relationer till de fackliga organisationerna och samförståndsanda bidrar till effektiva branschanpassade villkor och tvistelösningsmodeller.
Industriavtalet
Industriavtalet är en överenskommelse mellan arbetsgivare och fackförbund inom industrin som syftar till att skapa långsiktiga och stabila förutsättningar på arbetsmarknaden. Det introducerades 1997 och reglerar hur parterna ska förhandla om löner och arbetsvillkor. Avtalet sätter också en ram för hur arbetsmarknadens parter ska hantera oenighet och konflikter under avtalsförhandlingarna.
En viktig del av Industriavtalet är att det syftar till att stärka svensk industris konkurrenskraft samtidigt som det främjar balanserade löneökningar och goda arbetsvillkor för de anställda. Det fungerar som en grundpelare för den svenska modellen och är nära kopplat till "märket," då det är industrin som först förhandlar fram det märke som andra sektorer följer.
Det här är "märket"
"Märket" är en riktlinje för löneökningar som sätts i avtalsförhandlingar mellan parterna i industrin. Det fungerar som en norm för resten av arbetsmarknaden och syftar till att säkerställa att löneökningarna inte överstiger vad som är ekonomiskt hållbart, vilket i sin tur skyddar Sveriges internationella konkurrenskraft. När industrins parter kommer överens om en nivå på löneökningarna, blir detta "märket" som andra branscher och sektorer följer i sina egna förhandlingar.
Våra kollektivavtal
Teknikföretagen tecknar konkurrenskraftiga kollektivavtal för våra 4500 medlemsföretag. Kollektivavtalen innehåller bestämmelser om löner, arbetsvillkor, pension och mycket annat. Hos oss på Teknikföretagen finns kollektivavtal som passar både produktions- och tjänstefokuserade teknikföretag. Vi har också ett särskilt kollektivavtal anpassat för tech-sektorn.
I Teknikföretagen ingår två arbetsgivarföreningar, Teknikarbetsgivarna och Tekniktjänstearbetsgivarna. Teknikarbetsgivarna tecknar kollektivavtal med IF Metall, Unionen, Sveriges Ingenjörer och Ledarna (Teknikavtalen). Tekniktjänstearbetsgivarna tecknar kollektivavtal med Unionen och Sveriges Ingenjörer (Tekniktjänsteavtalet).
Läs mer om våra kollektivavtal i Teknikföretagens arbetsgivarguide (inlogg krävs).