Utmaningar och påfrestningar i EU-samarbetet saknas inte. Unionens utvidgning har resulterat i större skillnader mellan medlemsländernas ekonomiska utveckling och rättighetsskydd. EU har därför en ambitiös agenda inom många områden med potentiellt stora konsekvenser för den inre marknaden och unionens framtid. Det handlar bland annat om en arbetsmarknadspolitik som inte sätter konkurrenskraften i främsta rummet och som inte i tillräckligt stor utsträckning tar hänsyn till nationella förutsättningar.
De globala utmaningarna, i form av väpnade konflikter i EU:s närområde och ett accelererande handelskrig, illustrerar dock att många utmaningar måste lösas på EU-nivå. Det kan ske genom ett förnyat fokus på det som utgör grunden för EU-samarbetet, nämligen ekonomiskt samarbete med de fyra friheterna i fokus och konkurrenskraften i främsta rummet.
Reglera arbetsmarknaden smart – även på EU-nivå
De senaste årens lagstiftningsiver på arbetsmarknadsområdet har satt stor press på företagens förmåga att konkurrera globalt. Ett omtag krävs.
Medlemsstater och arbetsmarknadsparter behöver ges ett stort utrymme på det sociala området. EU-lagstiftning kan göras mer anpassningsbar genom nationell lag och kollektivavtal. Det kan till exempel ske genom att tillåta arbetsmarknadens parter att avvika från arbetsmarknadsdirektiv i kollektivavtal. På så vis säkerställs ett harmoniserat grundläggande rättighetsskydd parallellt som konkurrenskraften värnas.
Initiativ krävs även på det sociala området för att lindra den administrativa bördan för företag. EU måste göra verklighet av löftet om att minska rapporteringsskyldigheterna med 25 % även på det sociala området. Ambitionen om lagstiftningsprincipen en-in-en-ut måste verkställas i praktiken. Konsekvensanalyser och konkurrenskraftscheckar behöver även göras i samband med att ett lagförslag slutförhandlas – inte bara innan EU-kommissionen presenterar förslaget.
Underlätta tillgång till kompetens
EU måste göra mer för att underlätta rörligheten för arbetstagare inom unionen. Det gynnar såväl arbetstagares jobbmöjligheter som företags kompetensförsörjning. De administrativa hindren när företag skickar arbetstagare inom EU behöver undanröjas, exempelvis genom att undanta korta affärsresor från anmälningsskyldigheten enligt socialförsäkringsregelverket. Genom ett snabbt införande av ESSPASS kan dessutom arbetstagares socialförsäkringsstatus lättare förutses och nyttjas, vilket minskar osäkerheten vid gränsöverskridande arbete.
Tillgång till rätt kompetens är också helt avgörande för industrins möjlighet att växa och investera i Sverige och Europa. Teknikföretag uppger fortfarande att en av de störa verksamhetsutmaningarna är kompetensbristen. Det påverkar inte bara företagens verksamhet utan även möjligheten att klara den gröna och digitala omställningen. Därför krävs också en framåtsyftande inriktning för att locka kompetens och talang utanför EU genom att skapa smidigare processer för arbetstillstånd med kortare handläggningstider, med beaktande av nationella regelverk för arbetskraftsinvandring.